neljapäev, märts 25

Aeg maha!

25. märts. On ilus kevadine ja päiksepaisteline ilm, lumi sulab ning Vahastu küla noored ja veidike vanemad elanikud kogunevad raamatukokku.

25.märts paastumaarjapäev ja leinapäev

El Greco
„Paastumaarjapäev” („Maarja kuulutus”)
Üks tähtsamaid kevadtalviseid pühi - kevade alguspäev, naistepüha. Kirikukalendris tähistatakse Maarja paastumispüha, millega ta alustas pärast seda, kui peaingel Gaabriel teatas talle lapsest. Naistepühasid on talvises ja kevadises rahvakalendris mitmeid. Naistetöid siis ei tehtud. See püha võimaldas raskest tööst puhata. On teateid, et sel päeval riietuti valgesse, kanti valgeid rätikuid.
25. märtsil 1949 algas tuhandete inimeste, peamiselt naiste ja laste ilma kohtuliku süüdistuseta tuhandete kilomeetrite kaugusele Siberisse viimine. See päev on meie riigi ja inimeste jaoks leinapäev. Loomulikult puudutab iga leinapäev igaühte meist veidi isemoodi, keda vähem, keda rohkem.

Paastumaarjapäeva me ei tähistanud, kuid süütasime küünla küüditatute auks.

Tänase päeva mõtteks oli tuua kokku küla noored ja veidike vanemad elanikud ning teha üks vahva lauamängude päev. Kuna on koolivaheaeg, siis lootsime laste ja noorte aktiivsele osavõtule, milles ei pidanud ka pettuma. Kuid tundub, et veidike eakamad pelgasid mängida ja nende osavõtt jäi kasinaks. Vaatamata sellele, et tulijate arv jäi oodatust väiksemaks, oli väga lõbus ja huvitav päev.
Aivi ja Eha olid kaks tubli vanaema, kes võtsid kaasa oma lapselapsed ja lauamängud ning lusti jätkus pikaks ajaks.
Lauamänge kogunes raamatukokku mitmeid ja väga erinevaid, kõiki ei jõudnudki mängida.
Väiksemad panid kokku puzzlesid, väga meeldisid mängud "Mees, kes teadis ussisõnu" ja "Aeg maha". Suuremad mängisid kabet, malet ja kaarte ning nagu eespool öeldud jäid mitmed mängud mängimata, millest on väga kahju.
Mängud on küll lõbusad, kuid ka väsitavad, vahepeal tuli veidike keha kinnitada ja üks väike mängija jäi hoopiski magama.
Oli tore ja kosutav päev.

Loomulikult panime paika uue ürituse kondikava ja umbkaudse aja.

NAER ON TERVISEKS!
Aprilli viimasel nädalal peab saama veidike nalja, aga samas räägime ka tervisest. Uurime looduse poolt pakutavat apteeki ja selle imesid.



Mäng on väga väsitav töö

Väike osa mängudest

Lauamängud

Meile meeldib kabe

Aeg maha!

Ikka kabe

Kabe - kes oskab, kes mitte

Kabetajad

Puzzled

Nalja siin ei tehta

Varsti läheb maletamiseks

Ussisõnad

Mees, kes teadis ussisõnu

Monopoli mängimas

reede, märts 19

KÕIK MÄNGIMA!

Lauamängude päev 25. märtsil kell 12.00 Vahastu raamatukogus.

Otsige välja oma toredad lauamängud ning võtke kaasa, veedame koos ühe toreda päeva.

Kohtumiseni!

neljapäev, märts 11

Mis toimus 11. märtsil raamatukogus?

Mis siis toimus 11. märstil Vahastu raamatukogus?
Toimus järjekordne üritus meie raamatukogus, kus kohtusid meie küla aktiivsemad mehed - naised. Tegelikult on meil palju tublisid ja aktiivseid külaelanikke, kõigil lihtsalt ei ole alati võimalik tulla raamatukokku. Tulid need, kes tulla said, kaasas suupisted ning head mõtted. Seekord räägiti minevikust, olevikust, tulevikust ning naistest.
Alguses prooviti rääkida kordamööda, kuid nagu ikka, ei õnnestunud see just kõige paremini. Õnneks ei tekkinud sellest väga suurt probleemi ning kõik jutud said enam -vähem räägitud.
Kohe alguses kuulasime Andres Murumägi, kes on kogu oma hinge andnud kirikule ja ta on seda teinud väga õilsatel eesmärkidel. Möödunud aasta lõpus sai kirik uue plekk -katuse, mis nõudis Andreselt (EELK Vahastu koguduse juhatuse esimees) palju tööd ja muret. Saimegi teada, kui raske on ikkagi projekti taotlemine, mis mured sellele eelnevad ja ka järgnevad. Mitte alati ei lähe asjad nii nagu algselt soovitud või planeeritud.
Veel räägiti rahvamajast, linnustest ja paljustki muust.
Huvitav oli kuulata Eha Metsallikut, kes valgustas meid linnuste ajaloost ja sellest, mis seal võis toimuda. Kuna Vahastus on linnusemägi, siis on Eha linnuste uurimisega väga põhjalikult tegelenud ja jagas oma teadmisi meilegi. Põnev.
Eha on suutnud meie rahvasse süstida väikese ajaloopisiku, mis paneb mõtlema minevikule ning tekitab huvi sellega ka ise tegeleda. Tõesti, kes minevikku ei mäleta, elab tulevikuta.
Selline oli siis 11. märts Vahastu raamatukogus.

Kui kõik läheb plaanipäraselt, siis kohtume 25. märtsil.
Kuigi 25. märts on Eesti ajaloos leinapäev, mõtlesime, et saame kokku ja tunneme rõõmu sellest, et oleme olemas ja ei pea tundma hirmu, et meid oma kodust ja perest jõuga lahutatakse Püüame olla üks suur ja tore pere ning võtta välja lauamängud ning veeta üks päev ühiselt.

Suured tänud kõigile!

Tere, tere

Vaatame, mis siin siis huvitavat on.....

Hea, et meil on WiFi

Raamat, mida peab ise lugema

Vanu ajalehti uurimas

Kohvitame

Rääkides ning lugedes targemaks

Meie küla naised ja mehed

Mõtlik

Tähtsad vaidlused

NB!

  Vahastu raamatukogu 17. aprillil suletud Olen nõupidamisel. Vabandan!