kolmapäev, jaanuar 25

Ülemaailmne suur laste kultuuriküsitlus "Mina ka!"

Alates 25. jaanuarist toimub ülemaailme laste kultuuriküsitlus "Mina ka!"
Küsitluse eesmärgiks on saada teada Eesti laste elust üle maailma.  Ettevõtmisest lähemalt loe SIIT.

Kui oled 7-12 aastane laps, siis küsimustele saad vastata SIIN.

Palju huvitavat laste ja noorte kultuuriaasta kohta loe lehelt  MINA KA.

kolmapäev, jaanuar 18

Raamatukoguhoidjate seminar

18. jaanuaril kohtusid Estonia Talveaias raamatukoguhoidjad erinevatest Eestimaa raamatukogudest. Teemaks ikka täiskasvanute haridus, kokkuvõte 2016. aasta  tehtud töödest ja tegemistest ning tutvustati 2017. aasta tegevuskava.

Hea on teada, et täiskasvanute haridustase tõstmine/täiendamine on väga aktuaalne teema ning sellega tegeletakse järjest hoogsamalt. Oluline on teada, et õppimine ei puuduta mitte ainult noori, vaid ka juba väärikas eas inimesi.

Täiskasvanute õppega Eestis tegeleb Eesti Täiskasvanute Koolitajate Assotsiatsioon - Andras.
ETKA Andras teeb edukat koostööd Haridus- ja Teadusministeeriumiga ning osaleb täiskasvanuhariduse diskussioonides poliitilisel tasandil.

Lisaks haridusteemadele oli tore kogeda Estonia Talveaia ilu ning ooperisolisti Aare Saali võimast etteastet. Mainimata ei saa ka jätta, et rõõm oli kohata kaaslasi ülikoolipäevilt.






Klikage linkidele ning head uudistamist :)

teisipäev, jaanuar 10

Uuel aastal uue hooga

Uue aasta esimene koosviibimine Vahastu raamatukogus toimus 4. jaanuaril. Teemaks oli sel korral jaanuarikuu tähtpäevad. Võib ju tunduda, et tähtpäevadest on räägitud juba küllalt, siis tegelikult teatakse neist üsna vähe. Üheks põhjuseks juba seegi, et eestlaste rahvakommetes on paikkonniti suuri erinevusi.

Niisiis, jaanuar ehk näärikuu ehk südakuu.  Jaanuarikuu kõige esimene tähtpäev on 1. jaanuar, mida peetakse Jeesuse nimepäevaks.  Edasi tuleb kolmekuningapäev (6.jan), mil oli tavaks kuusk toast välja viia ja seega sai läbi ka jõuluaeg.
10. jaanuaril mälestatakse 228. aasta paiku Egiptuse rikkas perekonnas sündinud Paulust. Järgmine tähtpäev on 14. jaanuaril, mida nimetatakse taliharjapäevaks, aga ka korjusepäevaks. See päev poolitab talve ja karu keerab teise külje ning hakkab imema teist käppa. Eestlaste rahvakalendris peetakse talve poolitajaks ka tõnisepäeva (17.jan). Kui tõnisepäeval paistab päike, ennustab see häid suveilmu ja ja head viljakasvu. 18. jaanuar on Apostel Peetruse tunnistuspäev ning 25. jaanuar paavlipäev. Nagu tõnise- ja küünlapäev mandril, nii poolitab paavlipäev saartel talve keskpaika ja poolitab talvised toiduvarud.
Nii palju siis jaanuarikuu rahvakalendri tähtpäevadest.

 Üht - teist rääkisime ka Hiina horoskoobist ning peatselt algavast kukeaastast. Tundub, et tulemas on üks teguderohke ja hulljulge aasta.

Meil on kombeks ikka teha mitut asja korraga ja nii ka seekord. Selleks, et uus aasta õige hoo sisse saaks ja juttu jätkuks kauemaks,  kattis meile kena  kohvilaua sünnipäevalaps Aivi.
Nii saigi tähtpäevad üle vaadatud ning peetud ka üks väike sünnipäevake.



Tähtpäevade uurimisel kasutatud allikad:

Lätt.S. 1970. Eesti rahvakalender I. Tallinn : Kirjastus Eesti Raamat.
Tähtpäevi läbi aastasadade. 2002. Toim Tammsaar, R. Tallinn : Maalehe raamat
Kuuskemaa, J. 1998.  Eesti rahvakalender.. Toim Hussainov, A., Mikli, M. Tallinn : Eesti Raadio / Raadio 4


kolmapäev, jaanuar 4

Laste- ja noorte kultuuriaasta 2017

Algas laste- ja noortekultuuriaasta. Mida olulist sel puhul tehakse ning milleks on laste- ja noorte kultuuriaasta hea on, sellest saab lugeda lehelt mina ka.

NB!

  RAAMATUKOGU 27. MÄRTSIL SULETUD OLEN KOOLITUSEL VABANDAN