neljapäev, märts 15

Emakeelepäeval

14. märtsil külastasid Raplamaa rahvaraamatukogutöötajad Eesti suurima raamatumüüja, Rahva Raamatu, logistikakeskust. Eesmärgiks oli meile tutvustada RR (Rahva Raamatu) kirjastustegevust ja raamatukaubandust. Õppepäeva korraldas Rapla Keskraamatukogu koostöös AS Rahva Raamatuga.

Päeva alustasime ekskursiooniga Rahva Raamatu logistikakeskusesse, kus tutvustati raamatute komplekteerimist, tarnimist ning üleüldist raamatute ringlust. Olime vaimustuses. Ladu, kuhu meid viidi, oli täis kõrgustesse ulatuvaid raamatukaste. Kõikjal olid raamatud ja veelkord raamatud. Lisaks veel lauamängud, vinüülplaadid jne.
Üllatas aga nende töö innovaatilisus. Raamatute komplekteerimine toimub väga kiiresti ja lihtsalt. Suurem osa tööst tehakse tahvelarvutitega, välja arvatud raamatute pakkimine ja inventeerimine. Sellegipoolest on töömaht väga suur ning jõulude ajal kasutavad nad lisatööjõudu väljastpoolt oma ettevõtet.
Ringkäigule järgnes üldtutvustus Rahva Raamatu tegevusest ning põgus ülevaade  Eesti raamatuturust. Räägiti RR (Rahva Raamat) kirjastuse tööst, e-raamatutest ning hulgiveebist, mis on ennekõike mõeldud koolidele ja (kesk)raamatukogudele.

Pisut ka fotomaterjali.
Esimestel fotodel on hoidla, kus on  maast laeni vaid raamatud. Esmapilk oli hirmutav, suured raamatukastid kusagil kõrgel lae all. Tegelikult on raamatute liigutamine ülevalt alla ja vastupidi üsna lihtne. Selleks on spetsiaalne tõstuk, mis transpordib raamatuid nii nagu vaja. Uutel tõstukijuhtidel olevat alguses  ka väike kõrgusekartus, aga sellest hirmust saadakse üle üsna ruttu.
Kuid kõige aeganõudvam töö on inventuur. Ka laohoidja sõnul on raamatute ühekaupa inventeerimine paras katsumus. Kõik, kes on teinud mingisugustki inventuuri, mõistavad selle töö iseloomu ja kulgu.
Kolmel viimasel pildil komplekteeritakse ja pakendatakse tellijate raamatud. Töö on kiire, hästi süstematiseeritud ning pidavat olema kergesti õpitav.







Tõstuk
Süsteem raamatute leidmiseks on väga lihtne ja loogiline.
Paari päevaga pidavat olema orienteerumine selge.




 Päev oli tore ja muljetavaldav. Logistikakeskusesse tahaksin kunagi veel tagasi minna, et proovida nende põnevat tööd. Mõtlen seda päris tõsiselt😊

Kommentaare ei ole:

Uued raamatud

 Arikainen, Ene "Karulauk minu aias ja köögis" Azojan, Tiina "Metsavend Erich Jerlet" Lattu, Kaisa "Hambaarsti po...